BLOGS

Delen van kennis & kunde
Het delen van

KENNIS & KUNDE

Kennis omtrent voetbalblessures en voetbalfitheid ontwikkelt zich enorm snel. Nieuwe wetenschappelijke inzichten geven de mogelijkheid om onze dagelijkse praktijk te verbeteren, maar welke studies zijn interessant? Wat is nu precies onderzocht? En de belangrijkste vraag: wat kan ik er mee in de praktijk?

SoccerDoc geeft u middels deze blogs inzicht in relevante en/of nieuwe thema’s met altijd een duidelijke koppeling naar de dagelijkse praktijk.

VOETBAL MEDISCH SYMPOSIUM 2020

DE BEHANDELING VAN VOETBALBLESSURES 

PRAKTISCHE WETENSCHAP

OP DE KNVB CAMPUS IN ZEIST VINDT KOMEND JAAR OPNIEUW HET VOETBALMEDISCH SYMPOSIUM PLAATS.

HET SYMPOSIUM IS DÉ PLEK OM COLLEGA’S BINNEN HET VOETBALMEDISCHE DOMEIN TE ONTMOETEN OF KENNIS OP TE DOEN VAN GERENOMMEERDE EXPERTS. EN DIE NIEUWSTE INNOVATIES TE ZIEN OP HET GEBIED VAN VOETBALMEDISCHE EN FYSIEKE PRESTATIES.

NA VORIG JAAR DE DIAGNOSTIEK VAN VOETBALBLESSURES BELICHT TE HEBBEN, ROLT DE BAL DIT JAAR VERDER NAAR DE BEHANDELING VAN VOETBALBLESSURES. HET INHOUDELIJKE PROGRAMMA BIEDT OPNIEUW SPREKERS DIE ZICH ONDERSCHEIDEN IN ZOWEL DE DAGELIJKSE ZORG VOOR DE VOETBALLERS ALS OP WETENSCHAPPELIJK GEBIED.

Ja, ik wil mij aanmelden!

VOETBAL MEDISCHE WORKSHOP 2020

(VELD)REVALIDATIE NA EEN VOETBALBLESSURE

OP 4 MAART ZAL ER WEDEROM EEN WORKSHOP PLAATS VINDEN BIJ HET KNVB VOETBAL MEDISCH CENTRUM. 
OOK DIT JAAR BELOOFD HET EEN OCHTENDVULLEND PROGRAMMA TE ZIJN WAAR VOORNAMELIJK (SPORT)FYSIOTHERAPEUTEN HUN KENNIS MEE KUNNEN UITBREIDEN.

TIJDENS DE WORKSHOP ZAL MATT TABERNER ZIJN KENNIS EN EXPERTICE MET DE DEELNEMERS GAAN DELEN. MATT TABERNER IS EEN ERVAREN CLINICUS DIE AL JAREN EINDVERANTWOORDELIJK IS VOOR DE REVALIDATIE VAN TOPVOETBALLERS IN DE PREMIER LEAGUE. ZIJN FOCUS LIGT VOORNAMELIJK OP FYSIEKE ONTWIKKELING EN PRESTATIES. TEVENS IS HIJ DE ONTWIKKELAAR VAN HET ‘CONTROL-CHAOS CONTINUUM’.

DIT FRAMEWORK, WELKE VIJF FASES BESCHRIJFT HOE DE VELDREVALIDATIE NA EEN VOETBALBLESSURE OPGEBOUWD KAN WORDEN, STAAT CENTRAAL BINNEN DE WORKSHOP. DE THEORETISCHE ACHTERGROND,
DE TOEPASSING EN HET PRAKTISCHE ASPECT ZULLEN ALLEN AAN BOD KOMEN TIJDENS DE WORKSHOP.

JA, IK WIL MIJ AANMELDEN!

reviews

These guys are the best when it comes to style and have great attention to detail. 

Issac Newton
MODEL, FRANCE

These guys are the best when it comes to style and have great attention to detail. 

Issac Newton
MODEL, FRANCE

These guys are the best when it comes to style and have great attention to detail. 

Issac Newton
MODEL, FRANCE

Nick van der Horst

Meet the soccerdoc

Nick van der Horst behaalde zijn diploma fysiotherapie in 2007 aan de Hogeschool Utrecht. Hij werkte 10 jaar lang als sportfysiotherapeut/echografist/docent bij het Academie Instituut te Utrecht. Daarna heeft hij de overstap gemaakt naar waar zijn hart ligt, het professionele voetbal. Hij heeft twee jaar als sportfysiotherapeut en hoofd van de medische staf bij Go Ahead Eagles in Deventer gewerkt. Momenteel is is Nick werkzaam bij de KNVB. Zijn onderzoeks-activiteiten zijn gefocust op de voetbal-medische zorg. In 2017 behaalde hij zijn doctoraal na het verdedigen van zijn proefschrift ‘Prevention of hamstring injuries in male soccer’.

Blog #71: 8 feb'24

UEFA Women’s Elite Club Injury Study: epidemiologische kenmerken van blessures bij professionele voetbalsters

Marjolein Kusters is fysiotherapeut en MSc sportfysiotherapeut werkzaam bij Feyenoord Vrouwen 1

Blogger: Marjolein Kusters
Blogger: Marjolein Kusters
Werkzaam bij Feyenoord Vrouwen 1

Wat is er onderzocht?
Het doel van het onderzoek was om de epidemiologische kenmerken van time-loss blessures bij professionele voetbalsters gedurende vier seizoenen te beschrijven.

Bij wie en hoe is het onderzocht?
Het betreft een prospectieve cohort studie waarbij 15 voetbalteams (596 speelsters) werden gevolgd gedurende vier seizoenen.

Wat vertellen de resultaten mij?

 • De gemiddelde leeftijd van de speelsters was 23 jaar;
 • Gemiddeld bedroeg de teamgrootte 23 speelsters;
 • Er werden 1527 blessures geregistreerd bij 463 speelsters;
 • De blessure incidentie was 6.7 per 1000 uur;
 • De incidentie was tijdens wedstrijden bijna vier keer hoger dan tijdens trainingen;
 • 39% van de blessures waren spier gerelateerd;
 • De meest voorkomende blessures waren bovenbeenblessures (12% hamstring en 11% quadriceps);
 • Een op de vijf speelsters (21%) had te maken met een ernstige blessure. Dit zijn blessures met een time-loss van minimaal 28 dagen. Deze blessures ontstonden vier keer zoveel in wedstrijden dan in trainingen;
 • Voorste kruisband blessures zorgden voor de hoogste ziektelast (38 dagen per 1000 uur) en een mediaan van 292 gemiste dagen;
 • Hersenschuddingen vormden 3% van alle blessures. Meer dan de helft hiervan was te wijten aan bal gerelateerde impact;
 • Tabel 1 geeft de belangrijkste resultaten overzichtelijk weer.
Tabel 1 SoccerDoc

Tabel 1. Overzicht resultaten

Wat kan ik ermee in de praktijk?

Dit onderzoek geeft inzicht in de epideomiologische kenmerken van blessures in het professionele vrouwenvoetbal. Deze resultaten kunnen richting geven aan de blessure preventieve focus van clubs. Een van de opvallendste kenmerken is dat een team van 23 speelsters gemiddeld 35 time-loss blessures per seizoen kan verwachten. Hiervan zijn 7 blessures ernstig met een time-loss langer dan 28 dagen. Dit benadrukt niet alleen het belang van adequate blessure preventieve strategieën, maar ook het belang van grote selecties en/of aanvullingen vanuit jeugdteams om in dergelijke situaties voldoende beschikbare speelsters te hebben.

Online & flexibel voetbalmedische kennis opdoen voor (sport-)fysio's?
Meer info

BLOG ARCHIEF

MEER BLOGS: