BLOGS

Delen van kennis & kunde
Het delen van

KENNIS & KUNDE

Kennis omtrent voetbalblessures en voetbalfitheid ontwikkelt zich enorm snel. Nieuwe wetenschappelijke inzichten geven de mogelijkheid om onze dagelijkse praktijk te verbeteren, maar welke studies zijn interessant? Wat is nu precies onderzocht? En de belangrijkste vraag: wat kan ik er mee in de praktijk?

SoccerDoc geeft u middels deze blogs inzicht in relevante en/of nieuwe thema’s met altijd een duidelijke koppeling naar de dagelijkse praktijk.

VOETBAL MEDISCH SYMPOSIUM 2020

DE BEHANDELING VAN VOETBALBLESSURES 

PRAKTISCHE WETENSCHAP

OP DE KNVB CAMPUS IN ZEIST VINDT KOMEND JAAR OPNIEUW HET VOETBALMEDISCH SYMPOSIUM PLAATS.

HET SYMPOSIUM IS DÉ PLEK OM COLLEGA’S BINNEN HET VOETBALMEDISCHE DOMEIN TE ONTMOETEN OF KENNIS OP TE DOEN VAN GERENOMMEERDE EXPERTS. EN DIE NIEUWSTE INNOVATIES TE ZIEN OP HET GEBIED VAN VOETBALMEDISCHE EN FYSIEKE PRESTATIES.

NA VORIG JAAR DE DIAGNOSTIEK VAN VOETBALBLESSURES BELICHT TE HEBBEN, ROLT DE BAL DIT JAAR VERDER NAAR DE BEHANDELING VAN VOETBALBLESSURES. HET INHOUDELIJKE PROGRAMMA BIEDT OPNIEUW SPREKERS DIE ZICH ONDERSCHEIDEN IN ZOWEL DE DAGELIJKSE ZORG VOOR DE VOETBALLERS ALS OP WETENSCHAPPELIJK GEBIED.

Ja, ik wil mij aanmelden!

VOETBAL MEDISCHE WORKSHOP 2020

(VELD)REVALIDATIE NA EEN VOETBALBLESSURE

OP 4 MAART ZAL ER WEDEROM EEN WORKSHOP PLAATS VINDEN BIJ HET KNVB VOETBAL MEDISCH CENTRUM. 
OOK DIT JAAR BELOOFD HET EEN OCHTENDVULLEND PROGRAMMA TE ZIJN WAAR VOORNAMELIJK (SPORT)FYSIOTHERAPEUTEN HUN KENNIS MEE KUNNEN UITBREIDEN.

TIJDENS DE WORKSHOP ZAL MATT TABERNER ZIJN KENNIS EN EXPERTICE MET DE DEELNEMERS GAAN DELEN. MATT TABERNER IS EEN ERVAREN CLINICUS DIE AL JAREN EINDVERANTWOORDELIJK IS VOOR DE REVALIDATIE VAN TOPVOETBALLERS IN DE PREMIER LEAGUE. ZIJN FOCUS LIGT VOORNAMELIJK OP FYSIEKE ONTWIKKELING EN PRESTATIES. TEVENS IS HIJ DE ONTWIKKELAAR VAN HET ‘CONTROL-CHAOS CONTINUUM’.

DIT FRAMEWORK, WELKE VIJF FASES BESCHRIJFT HOE DE VELDREVALIDATIE NA EEN VOETBALBLESSURE OPGEBOUWD KAN WORDEN, STAAT CENTRAAL BINNEN DE WORKSHOP. DE THEORETISCHE ACHTERGROND,
DE TOEPASSING EN HET PRAKTISCHE ASPECT ZULLEN ALLEN AAN BOD KOMEN TIJDENS DE WORKSHOP.

JA, IK WIL MIJ AANMELDEN!

reviews

These guys are the best when it comes to style and have great attention to detail. 

Issac Newton
MODEL, FRANCE

These guys are the best when it comes to style and have great attention to detail. 

Issac Newton
MODEL, FRANCE

These guys are the best when it comes to style and have great attention to detail. 

Issac Newton
MODEL, FRANCE

Nick van der Horst

Meet the soccerdoc

Nick van der Horst behaalde zijn diploma fysiotherapie in 2007 aan de Hogeschool Utrecht. Hij werkte 10 jaar lang als sportfysiotherapeut/echografist/docent bij het Academie Instituut te Utrecht. Daarna heeft hij de overstap gemaakt naar waar zijn hart ligt, het professionele voetbal. Hij heeft twee jaar als sportfysiotherapeut en hoofd van de medische staf bij Go Ahead Eagles in Deventer gewerkt. Momenteel is is Nick werkzaam bij de KNVB. Zijn onderzoeks-activiteiten zijn gefocust op de voetbal-medische zorg. In 2017 behaalde hij zijn doctoraal na het verdedigen van zijn proefschrift ‘Prevention of hamstring injuries in male soccer’.

Blog #66: 29 aug'23

Voetbalschoenen voor vrouwen: een must?

Deze blog kent een iets andere insteek dan normaal.
Ditmaal geen wetenschappelijk artikel wat centraal staat, maar een onderzoek van de European Club Association (ECA),
een belangenbehartiger van Europese voetbalclubs. Ook in het vrouwenvoetbal is deze organisatie actief.
Het investeert onder andere in baanbrekend onderzoek als onderdeel van hun ‘’Be a Changemaker’’ strategie.

Marjolein Kusters is fysiotherapeut en MSc sportfysiotherapeut i.o. werkzaam bij Feyenoord Vrouwen 1

Blogger: Marjolein Kusters
Blogger: Marjolein Kusters
Werkzaam bij Feyenoord Vrouwen 1

Wat is er onderzocht?
Het ’ECA Women’s Football Boots Research’-project heeft als doel om ervoor te zorgen dat iedere voetbalster kan spelen op voetbalschoenen die zijn ontwikkeld voor meisjes/vrouwen.
Op dit moment worden voetbalschoenen namelijk ontwikkeld o.b.v. de mannelijke voet. Een eerste onderzoek werd aangestuurd door de ECA’s Women’s High Advisory Group, een groep bestaande uit verschillende medisch en performance specialisten van Europese BVO’s. Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoekers van de
St Mary’s University in Londen en Aspetar in Qatar.

Bij wie en hoe is het onderzocht?
Bij 350 speelsters van verschillende Europese BVO’s werd dit onderzoek uitgevoerd. Middels een 3D-scan van de voet werd meer inzicht verkregen in verschillende voettypen. Door middel van vragenlijsten werd in kaart gebracht hoe speelsters over de huidige voetbalschoenenmarkt dachten, wat de keuze voor hun voetbalschoenen beïnvloedde en welke ongemakken zij ervoeren bij het dragen van voetbalschoenen.

Wat vertellen de resultaten mij?

  • Een op de vijf speelsters pasten voetbalschoenen aan voor meer comfort. Meestal door het gebruik van een zooltje via een podotherapeut;
  • Zo’n 82% van de speelsters ervoer ongemak of pijn bij het dragen van de voetbalschoenen. Speelsters met een zwarte, aziatische of gemengde etniciteit ervoeren gemiddeld meer ongemak;
  • Een op de vier speelsters vond de huidige markt ongeschikt qua aanbod voor een goede pasvorm of comfort;
  • Twee op de vijf speelsters vond het huidige aanbod voetbalschoenen ongeschikt t.b.v. blessurepreventie;
  • De 3D-scan liet grofweg twee verschillende voettypen zien: een normale en brede voet;
  • Met name speelsters met een Kaukasische, Spaanse en gemende etniciteit hadden hoge overeenkomsten in voettype;
  • Speelsters met een zwarte en Aziatische etniciteit bleken gemiddeld een bredere middenvoet te hebben waardoor meer druk op de voorvoet stond. Tevens bleken zij gemiddeld een brede achillespees te hebben ten opzichte van een smalle hiel.

Wat kan ik ermee in de praktijk?

Dit onderzoek is een eerste exploratie binnen het onderwerp voetbalschoenen voor vrouwen. Het toont aan dat het huidige aanbod voetbalschoenen, gebaseerd op de mannelijke voet, in grote mate zorgt voor ongemakken. Tevens toont het aan dat voettypen voornamelijk per etniciteit verschillen. Al met al lijkt dit onderzoek voldoende aanleiding te geven voor een verdere verkenning van dit onderwerp om zo bij te dragen aan het doel van de ECA: “een passende voetbalschoen voor iedere voetbalster”.

Online & flexibel voetbalmedische kennis opdoen voor (sport-)fysio's?
Meer info

BLOG ARCHIEF

MEER BLOGS: