OCHTENDPROGRAMMA –
Anterieure en chondrale knieklachten
09:00 – 09:30
Inloop
Ontvangst met koffie/thee & aanmeldenbbbbbbbbbbbbbbbbbbb
09:30 – 09:45
Prof. Dr. Fred Hartgens
Sportzorg in het UMCU/Mobility Clinic bbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbb
09:45 – 10:30
Dr. Sietske van Berkel
Diagnostiek AKP, PFPS, Chondrale afwijkingen bbbbb
10:30 -11:15
Wouter foppen
De rol van beeldvormende diagnostiek bij anterieure en chondrale knieklachten
11:15 -11:45
PAuze
Inclusief koffie/thee onderbeenklachten bbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbvbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbb
11:45 – 12:30
Olmo van Herwaarden
Conservatieve behandeling van chondrale knieklachten en RTS/RTP vvvvv
12:30 – 13:15
dr. Roel Custers
Behandelingen bij kraakbeen-beschadigingen (preartrose), vroeg- en eindstadium artrose.
13:15 – 14:15
LUNCH BREAK
Tijdens de lunch kunt u genieten van een assortiment verse broodjes en bijbehorende dranken.
14:15 – 15:00
PRof. Dr. Fred Hartgens
Diagnostiek in de eerste lijnbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbvvvvvvvvvb
15:00 – 15:45
Prof. Dr. Wessel Zimmermann
De rol van aanvullende diagnostiek in de tweede lijn bbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbb
15:45 – 16:15
PAuze
Inclusief koffie/thee Chondrale afwijkingen bbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbb
16:15 – 17:00
Dr. Eric Bakker
Verklaringsmodellen en conservatieve behandeling bij onderbeenklachten bbbbbbbbbbbbbb
17:00 – 17:45
Dr. Roel Vaes
De operatieve/post- operatieve behandeling van onderbeenklachtenbbbbbb
17:45
Discussie
Diagnostiek AKP, PFPS, Chondrale afwijkingen bbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbb
18:00 – 19:00
Einde & Netwerkborrel
Sluit de dag af met een netwerkborrel, waar u de gelegenheid heeft om collega’s en sprekers te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen
Sprekers
Fred Hartgens is sportarts,
hoofd Sportgeneeskunde in het UMC Utrecht en daar ook Hoogleraar Klinische Sportgeneeskunde. Zijn wetenschappelijk onderzoek richt zich vooral op overbelasting blessures van de onderste extremiteiten (het onderbeen, de enkel en de voet). Tijdens zijn presentatie zal hij ingaan op de diagnostiek van inspanning gerelateerde onderbeensklachten in de eerste lijn. Dit kan uitdagend zijn, maar is van essentieel belang om een optimale behandeling in te stellen. Tevens zal er tijdens de presentatie ingegaan worden op de differentiaal-diagnostiek van de meest voorkomende onderbeen klachten, zodat deze in de eerste lijn middels gerichte anamnese en lichamelijk onderzoek toegepast kunnen worden.
Prof. Dr. Fred Hartgens
Sietske Van Berkel is sportarts in de Isala klinieken in Zwolle. Naast sportarts is zij ook bewegingswetenschapper en was zij voorzitter tijdens het ontwikkelen van de multidisciplinaire richtlijn anterieure kniepijn (2022). Deze richtlijn kijkt naar wat volgens de huidige wetenschappelijke bewijskracht de beste behandeling is voor patiënten met anterieure kniepijn in eerste en tweede lijn. Tijdens het symposium zal zij ingaan op de nieuwe FMS multidisciplinaire richtlijn anterieure kniepijn. Deze presentatie gaat over de nieuwste wetenschappelijke bevindingen met betrekking tot patellofemorale pijn en patellatendinopathie. De focus zal vooral liggen op verschillende behandelmogelijkheden en de wetenschappelijke onderbouwing hiervan. Ook zal er aandacht zijn voor zaken die juist niet de eerste keus qua behandeling zijn.
Dr. Sietske van berkel
Wessel Zimmermann is sportarts en bedrijfsarts. Hij werkt voor de afdeling sportgeneeskunde van de Koninklijke Landmacht in Utrecht en heeft ook een kleine praktijk in Den Haag. Bijzonder aandachtsgebied is de conservatieve behandeling van onderbeenklachten bij militairen. Hij publiceert regelmatig over dit onderwerp en is er in 2019 op gepromoveerd. Hij was voorzitter van de werkgroep die de richtlijn ‘Inspanningsgebonden pijnsyndromen van het onderbeen” in 2022 publiceerde. Hij is Fellow bij de European College of Sports Medicine (eretitel) en is aangesteld als Professor of Military Medicine (gastdocent) bij een militaire universiteit nabij Washington DC. Wessel Zimmerman heeft 25 jaar ervaring met het behandelen van onderbeenklachten bij Defensie. Tijdens zijn presentatie zal hij verder ingaan op inspanning gebonden onderbeenklachten en de verwijzing naar de tweede lijn.
Prof.Dr. Wessel Zimmermann
Wouter Foppen is radioloog bij het UMCU Utrecht, gespecialiseerd in radiologie van het bewegingsapparaat en acute radiologie. Hij heeft 10+ jaar multidisciplinaire onderzoekservaring: o.a. als copromotor, hoofdonderzoeker en bij het verwerven van financiering voor wetenschappelijk onderzoek.
Wouter werkt veel samen met de afdeling Sportgeneeskunde van het UMCU en beoordelen samen patiënten met oa anterieure en chrondrale knieletsels. Tijdens de presentatie zal hij ingaan op indicaties en bevindingen bij meest gebruikte diagnostische beeldvorming bij anterieure en chondrale knieklachten.
Wouter Foppen
Olmo van Herwaarden is fysiotherapeut en sportfysiotherapeut bij het UMC Utrecht. Olmo is betrokken geweest bij de ontwikkeling van het protocol voor de behandeling van chondrale knieletsels in de mobility Clinic van het UMCU. Deze kniepoli van het UMCU is gespecialiseerd in het behandelen van kraakbeen gerelateerde problemen. Olmo van Herwaarden is een van de fysiotherapeuten die aangesloten is bij deze poli. Tijdens deze presentatie neemt hij je mee in de revalidatie van deze patiëntengroep in een conservatief/preoperatief traject.
Olmo van herwaarden msc
Roel Vaes is vaatchirurg in het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven. Bij het MMC worden veel sporters behandeld met onderbeenklachten. In zijn presentatie komen klachten van chronische compartimentsyndromen van het onderbeen aan bod, de differentiaal- diagnostische overwegingen en diagnostische procedures om tot de juiste diagnose te komen. Verder zullen de operatieve behandeling van de verschillende aandoeningen aan bod komen en daarnaast ook de post-operatieve behandeling.
Dr. Roel vaes
Eric Bakker is epidemioloog, (sport-) fysiotherapeut en manueel therapeut. Zijn expertise ligt bij (ernstige) rugklachten en chronische sportblessures.
In 2008 promoveerde Eric aan de Erasmus Universiteit. Naast zijn werk in de praktijk is hij als klinisch epidemioloog en copromotor betrokken bij wetenschappelijk onderzoek, onder andere op het gebied van fysiotherapie en sportgeneeskunde.
Tijdens zijn presentatie zal hij ingaan op de etiologie van MTSS en CECS en het onderzoek naar sluitende verklaringsmodellen voor CECS en MTSS. Daarnaast wordt de (differentiaal) diagnostiek besproken.
Dr. Eric bakker
Roel Custers orthopedisch chirurg in het UMC Utrecht. Sinds 2014 is hij toegetreden tot de staf van de Orthopedie met als speciaal aandachtsgebied de knie. Knie artrose komt steeds vaker voor en met name ook op steeds jongere leeftijd. Binnen de Mobility Clinic van de knie worden patiënten met knieklachten zo lang en zo goed mogelijk in beweging houden en het liefst met hun eigen gewricht. Er is een bijzondere aandacht voor patiënten met kraakbeenschade en patiënten met artrose op jonge leeftijd. Er wordt intensief samengewerkt met sportartsen, reumatologen, fysiotherapeuten, gips-verbandmeesters en onderzoekers om de beste zorg te realiseren. Tijdens zijn lezing zal hij verder ingaan op gewricht sparende kniebehandelingen voor (pre)artrose. Om het kniegewricht bij deze jonge patiënten te kunnen behouden is er een andere aanpak nodig. In zijn presentatie zal een scala een operatieve behandelingen worden besproken voor kraakbeen-beschadigingen (preartrose), vroeg- en eindstadium artrose.