Workshop isokinetisch testen in de praktijk
Isokinetisch testen is de Gouden Standaard voor krachttesten in de praktijk. Men kent de isokinetische testen met name vanuit de knie-revalidaties (zoals bijv. patiënten na VKB-recontructie en meniscus-chirurgie).
Er zijn zeer interessante recente ontwikkelingen op het gebied van de uitvoering, data-verzameling en interpretatie van de isokinetische testresultaten bij uw patiënt met VKB-letsel. Daarnaast kan isokinetische testapparatuur tevens worden toegepast bij patiënten met schouder- en enkelletsel. Reden genoeg om samen met ProCare (exclusief distributeur BeNeLux voor de Biodex) een nieuwe user meeting te organiseren en u mee te nemen in de ontwikkelingen, meerwaarde, en praktische uitvoering van isokinetische testen.
Programma
Docenten
PSV Eindhoven
St. Anna Ziekenhuis | TopSupport
AZ Alkmaar
KNVB
KNVB
Leerdoelen
Na het bijwonen van deze workshop kan de deelnemer:
Leerdoel 1
Kennis van de psychologische aspecten die een rol spelen bij ontstaan van blessures
LEERDOEL 2
Kennis over het inzetten van (sport)psychologische tools die de kans op blessures verkleinen
Leerdoel 3
Kennis over het inzetten van (sport)psychologische tools tijdens de revalidatie t.b.v. het optimaliseren van herstel
LEERDOEL 4
Met behulp van een doorverwijsprotocol achterhalen of de revalidant dient te worden doorverwezen naar een (sport)psycholoog
GLOBALE INHOUD VAN DE WORKSHOP
Tijdens de revalidatie wordt er door (para)medici met name aandacht besteed aan de blessure zelf. Echter, hoe een sporter met de blessure omgaat, de mindset, is minstens zo belangrijk. Dit wordt niet alleen bepaald door opvoeding, genen en omgeving maar sporters kunnen ook zelf vaardigheden ontwikkelen om de revalidatie te optimaliseren. Tools die het revalidatieproces kunnen optimaliseren zijn: het stellen van doelen, zelfspraak, imagery, ontspanningsoefeningen, mindfulness en meditatie, sociale steun en het versterken van zelfvertrouwen.
In deze workshop wordt ingegaan op de tools visualisatie en ontspanningsoefeningen. Het inzetten van deze sportpsychologische technieken, zorgt tijdens de revalidatie voor:
In deze praktische workshop wordt in het eerste deel ingegaan op factoren die het risico op blessures kunnen vergroten.
Hierbij wordt bijvoorbeeld gekeken naar stress en de balans tussen belasting/ belastbaarheid. Aan de hand van het supercompensatiemodel wordt ook het belang van algeheel herstel uitgelegd. Hierbij wordt ook gekeken naar stress, big life events en andere omstandigheden die het herstel negatief beïnvloeden, waardoor duidelijk wordt of iemand voldoende hersteld was in de periode voordat hij/zij geblesseerd raakte.
Ook de rol van het para- en sympathische zenuwstelsel komt hierbij aan bod. Verder kijken we naar de invloed van persoonlijke eigenschappen en externe omstandigheden op het ontstaan van blessures en hoe deze aspecten elkaar kunnen beïnvloeden en/of versterken.
Dit alles geeft meer inzicht in de manier waarop blessures ontstaan. We geven informatie over wat je een sporter kan adviseren om te doen (of juist laten) om de kans op een (terugkerende) blessure te verminderen. Besproken wordt hoe draaglast verlaagd kan worden, draagkracht verhoogd kan worden hoe een sporter (nog) beter kan herstellen en hoe je een sporter kunt leren om te gaan met stress.
Dus wat je preventief zou kunnen aanbieden om het risico’s op blessures te verminderen.
In het tweede deel staan de tools visualisatie en ontspanningsoefeningen centraal die het revalidatieproces van een geblesseerde sporter optimaliseren. We geven wetenschappelijk gefundeerde informatie over deze tools en laten zien hoe ze toegepast kunnen worden.
De tools ga je zelf ook ervaren, zodat je de werking nog beter over kan brengen en ze zelf ook toe kan passen in de praktijk.
In dit deel wordt ook een doorverwijsprotocol aangereikt, die kan worden gebruikt om te achterhalen of het wenselijk is om zijn revalidant door te verwijzen naar een (sport)psycholoog.