Workshop LEren Revalideren
Een holistische kijk op voetbalblessures
Workshop Leren Revalideren
Bij blessures gaat de meeste aandacht uit naar de blessure zelf, maar zowel bij het ontstaan als bij het revalideren zijn stress, gedachten, gevoelens en emoties ook van invloed.
De disbalans tussen belasting en belastbaarheid speelt een grote rol bij het ontstaan van blessures. Bij te veel belasting met te weinig herstel, wordt de kans op blessures groter. Dit geldt niet alleen voor de trainings- en wedstrijdbelasting, maar ook voor ‘hoofdbelasting’. Daarom is het heel belangrijk om meer van deze ‘hoofdbelasting’ te weten, zodat het meegenomen kan worden in het bepalen van de trainingsbelasting, therapie en coaching.
Tijdens deze workshop nemen Afke van de Wouw en Yara van Gendt je mee in deze holistische kijk op voetbalblessures.


Programma

Docenten
Afke van de Wouw is sportpsycholoog, bewegingswetenschapper en voormalig fysiotherapeut.
Als fysio werkte ze voor diverse amateur voetbalteams. Als sportpsycholoog werkte ze o.a. bij VVV-Venlo, FC Twente, FC Utrecht en Vitesse.
In Utrecht heeft ze haar eigen praktijk waar zij sporters en coaches individueel begeleidt.
Daarnaast geeft ze les aan sportfysiotherapeuten, sportartsen en trainers/ coaches en is ze auteur van het boek ‘Leren Presteren – Haal het beste uit je sporters in elke fase van het seizoen’.


Yara van Gendt heeft haar achtergrond in de sociale-, arbeids- en organisatiepsychologie.
Haar Master heeft ze gedaan in de sport- en prestatiepsychologie met vervolgens de postmaster tot geaccrediteerd SPORTPSYCHOLOOG VSPN®.
In Zwolle heeft Yara haar eigen praktijk opgezet, waar ze millennials, werknemers, sporters, teams en coaches binnen verschillende sporten begeleidt. Daarnaast geeft zij les in sportpsychologie op o.a. de Hogeschool Utrecht, verzorgt zij workshops en lezingen bij sportverenigingen en bonden en faciliteert zij teamsessies in het bedrijfsleven.
Afke en Yara runnen de maatschap WOUW Performance Coaching vanuit de KNVB Campus in Zeist waar ze naast projecten in de sport ook werken aan projecten in de gezondheidszorg en het bedrijfsleven. Samen hebben ze onlangs het boek ‘Leren Revalideren – Hoe je optimaal herstelt van een blessure en er sterker uitkomt’.
Leerdoelen
Na het bijwonen van deze workshop kan de deelnemer:
Leerdoel 1
Kennis van de psychologische aspecten die een rol spelen bij ontstaan van blessures
LEERDOEL 2
Kennis over het inzetten van (sport)psychologische tools die de kans op blessures verkleinen
Leerdoel 3
Kennis over het inzetten van (sport)psychologische tools tijdens de revalidatie t.b.v. het optimaliseren van herstel
LEERDOEL 4
Met behulp van een doorverwijsprotocol achterhalen of de revalidant dient te worden doorverwezen naar een (sport)psycholoog
GLOBALE INHOUD VAN DE WORKSHOP
Tijdens de revalidatie wordt er door (para)medici met name aandacht besteed aan de blessure zelf. Echter, hoe een sporter met de blessure omgaat, de mindset, is minstens zo belangrijk. Dit wordt niet alleen bepaald door opvoeding, genen en omgeving maar sporters kunnen ook zelf vaardigheden ontwikkelen om de revalidatie te optimaliseren. Tools die het revalidatieproces kunnen optimaliseren zijn: het stellen van doelen, zelfspraak, imagery, ontspanningsoefeningen, mindfulness en meditatie, sociale steun en het versterken van zelfvertrouwen.
In deze workshop wordt ingegaan op de tools visualisatie en ontspanningsoefeningen. Het inzetten van deze sportpsychologische technieken, zorgt tijdens de revalidatie voor:
In deze praktische workshop wordt in het eerste deel ingegaan op factoren die het risico op blessures kunnen vergroten.
Hierbij wordt bijvoorbeeld gekeken naar stress en de balans tussen belasting/ belastbaarheid. Aan de hand van het supercompensatiemodel wordt ook het belang van algeheel herstel uitgelegd. Hierbij wordt ook gekeken naar stress, big life events en andere omstandigheden die het herstel negatief beïnvloeden, waardoor duidelijk wordt of iemand voldoende hersteld was in de periode voordat hij/zij geblesseerd raakte.
Ook de rol van het para- en sympathische zenuwstelsel komt hierbij aan bod. Verder kijken we naar de invloed van persoonlijke eigenschappen en externe omstandigheden op het ontstaan van blessures en hoe deze aspecten elkaar kunnen beïnvloeden en/of versterken.
Dit alles geeft meer inzicht in de manier waarop blessures ontstaan. We geven informatie over wat je een sporter kan adviseren om te doen (of juist laten) om de kans op een (terugkerende) blessure te verminderen. Besproken wordt hoe draaglast verlaagd kan worden, draagkracht verhoogd kan worden hoe een sporter (nog) beter kan herstellen en hoe je een sporter kunt leren om te gaan met stress.
Dus wat je preventief zou kunnen aanbieden om het risico’s op blessures te verminderen.
In het tweede deel staan de tools visualisatie en ontspanningsoefeningen centraal die het revalidatieproces van een geblesseerde sporter optimaliseren. We geven wetenschappelijk gefundeerde informatie over deze tools en laten zien hoe ze toegepast kunnen worden.
De tools ga je zelf ook ervaren, zodat je de werking nog beter over kan brengen en ze zelf ook toe kan passen in de praktijk.
In dit deel wordt ook een doorverwijsprotocol aangereikt, die kan worden gebruikt om te achterhalen of het wenselijk is om zijn revalidant door te verwijzen naar een (sport)psycholoog.