Voetbal Medische workshop
Tijdens de workshop ‘Preventie, diagnostiek en behandeling van chronische enkelinstabiliteit’ neemt Prof. Dr. Eamonn Delahunt de deelnemers mee in zijn recent ontwikkelde en gepubliceerde modellen over de preventie van chronische enkel instabiliteit en Return-to-Sport na acuut enkelletsel.
Hij zal de theoretische achtergrond en praktische uitvoering beschrijven voor testen voor gewrichtspijn van de enkel, zwelling van het enkel gewricht, Range of Motion van de enkel, arthrokinematica van de enkel, kracht van de enkelmusculatuur, statische balans, dynamische balans, het gangpatroon, het Activiteitenniveau en PROMs.
Ook wordt een Return-to-Sport framework besproken waarbij de enkelfunctie middels verschillende praktische testen wordt beoordeeld in relatie tot de gereedheid om weer sport te hervatten.
Deelnemers wordt in deze praktische workshop aangeleerd waarom deze 10 elementen essentieel zijn voor beoordeling, alsook hoe deze praktisch beoordeeld dienen te worden. Dit gebeurt op zowel de behandelbank als in de oefenzaal.
Daarnaast wordt de testinterpretatie kritisch beschouwd, waarbij deficieten leiden tot behandelprincipes. Ook de bijbehorende behandelstrategieën op basis van de klinische bevindingen worden uitgebreid besproken en gedemonstreerd.
Deze workshop zal georganiseerd worden op de KNVB Campus, het hart van voetbalmedische kennistoepassing en –ontwikkeling in Nederland. De workshop zal in het Engels verzorgd worden.
Er is echter slechts plek voor 30 personen, dus wees er op tijd bij!
PROGRAMMA
08:30 – 09:00
Inloop
A “hands on” approach to acute lateral ankle sprains: how to resolve arthrokinematic restrictions
09:00 – 10:00
Deel 1
A “hands on” approach to acute lateral ankle sprains: how to resolve arthrokinematic restrictions
10:00 – 11:00
Deel 2
Bang for your buck: the clinical assessment and rehabilitation of postural balance impairments
11:00 – 12:00
Deel 3
Lateral ankle sprains corrupt the sensorimotor accuracy of lower limb movement strategies: re-training movement strategies
12:00
Lunch
Lunch
sensorimotor accuracy of lower limb movement strategies: re-training movement strategies


Docent
Professor Physiotherapy & Sports Science
Enkelverstuikingen komen zeer frequent voor, zo ook in het voetbal. Acuut management is vaak gericht op ijzen, compressie, elevatie en rustig belasten naar normaal ADL. Echter is er een significante groep voetballers met recidiverend enkel letsel, die mogelijk chronische enkel instabiliteit ontwikkelen. Tijdens deze lezing demonstreert prof. Dr. Eamonn Delahunt zijn diagnostische workflow (het ROAST-assessment) voor acuut lateraal enkelletsel, waarbij het blessuremechanisme, blessure-voorgeschiedenis, beoordeling van de botten en ligamenten, en de beoordeling van mogelijkheid tot gewicht dragen worden toegelicht op basis van actuele wetenschappelijke literatuur. Vanuit de beoordeling / diagnostiek wordt tevens de link gelegd naar recente studies m.b.t. behandelindicaties en effectiviteit van verschillende interventies ter preventie van chronische instabiliteit.