Voetbalmedisch symposium 2023


KANSEN SCOREN – Praktische Wetenschap
Direct inschrijven
KANSEN SCOREN - Praktische Wetenschap

Voetbalmedisch Symposium 2023

NOTEER IN JE AGENDA!

Op de KNVB Campus in de bossen van Zeist vindt op 8 Maart 2023 opnieuw het Voetbalmedisch Symposium plaats. In het licht van het huidige WK voetbal gaat het komend jaar om kansen scoren. Het voetbalmedisch symposium geeft de assist: een voorzet voor het opdoen van kennis over die patiëntencategorie die je vaak ziet, of die ene lastige patiënt waar je vaak mee worstelt, het ontmoeten van gelijkgestemden, het ontmoeten van je toekomstige werkgever, het zien van de nieuwste innovaties op het gebied van voetbalzorg en -prestatie, of gewoon om te genieten van de sfeer en het niveau.

Het Voetbal Medisch Symposium is dé plek om collega’s binnen het voetbalmedische domein te ontmoeten en/of kennis op te doen van (inter-)nationale experts. Daarnaast zijn de nieuwste innovaties te bewonderen op het gebied van voetbalmedische en fysieke prestaties op het Oranjeplein van de KNVB Campus.

Onze sprekers zien allen innovatieve kansen om de voetbalmedische zorg van morgen te verbeteren. Zo zult u verdiepende kennis mee krijgen op het gebied van chronische enkelinstabiliteit, operatietechnieken en krachttesten bij patiënten met VKB-letsel, lessen uit 20 jaar blessuremonitoring in de hoogste regionen van het internationale topvoetbal, een tool om de belasting van het passen en trappen in kaart te brengen, en wordt al deze kennis vertaald naar de context van verschillende voetbalsettings. Onze sprekers staan met de voeten in de (inter-)nationale (top-)sportprakijk en zullen jou van een voorzet op maat voorzien.

Ja, ik meld mij aan
Symposium_Flyer_front_2023
Symposium_Flyer_back_2023

Inhoudelijk programma

Met gepaste trots maken we de (inter-)nationale sprekers bekend van het Voetbalmedisch Symposium 2023
Edwin Goedhart

Edwin Goedhart is bekend als teamarts van ons Nederlands elftal. Edwin is een echte voetbaldokter, met decennia ervaring bij o.a. Ajax, AZ, de KNVB en Vitesse. Daarnaast is hij hoofd van het Voetbal Medisch Centrum van de KNVB.

Op de voor hem vertrouwde locatie – de KNVB Campus – neemt hij u mee door het inspirerende, leerzame en leuke programma.

DrS. Edwin goedhart
Sportarts NL Elftal/KNVB
Eamonn Delahunt

Enkelverstuikingen komen zeer frequent voor, zo ook in het voetbal. Acuut management is vaak gericht op ijzen, compressie, elevatie en rustig belasten naar normaal ADL. Echter is er een significante groep voetballers met recidiverend enkel letsel, die mogelijk chronische enkel instabiliteit ontwikkelen. Tijdens deze lezing demonstreert prof. Dr. Eamonn Delahunt zijn diagnostische workflow (het ROAST-assessment) voor acuut lateraal enkelletsel, waarbij het blessuremechanisme, blessure-voorgeschiedenis, beoordeling van de botten en ligamenten, en de beoordeling van mogelijkheid tot gewicht dragen worden toegelicht op basis van actuele wetenschappelijke literatuur. Vanuit de beoordeling / diagnostiek wordt tevens de link gelegd naar recente studies m.b.t. behandelindicaties en effectiviteit van verschillende interventies ter preventie van chronische instabiliteit.

Prof Dr. Eamonn Delahunt
Professor Physiotherapy & Sports Science (IE)
Roy Hoogeslag

Promoveerde zeer recent na het verdedigen van zijn proefschrift ‘Anterior Cruciate Ligament Repair: the quest continues…’

Naast zijn werkzaamheden bij OCON is Dr. Hoogeslag al meer dan 10 jaar betrokken bij FC Twente als Hoofd Medische Staf / clubarts. Tijdens zijn voordracht op het voetbalmedisch symposium zal Dr. Hoogeslag het publiek mee nemen in de (nieuwste ontwikkelingen) op het gebied van verschillende operatietechnieken na VKB-letsel in de (voetbal-)sport, inclusief de klinische consequenties. Tevens worden de (klinische) overeenkomsten en verschillen tussen repareren en reconstrueren van acuut kruisbandletsel besproken, waarbij data uit zijn eigen studies inclusief meerjarige follow-ups besproken zullen worden.

Dr. Roy Hoogeslag
Orthopedisch chirurg en Knie specialist bij OCON

In de afgelopen negen jaar heb ik 150.000 trainingsminuten en 35.000 wedstrijdminuten begeleid als fysiotherapeut van FC Utrecht.
Het passen en schieten van de bal is wat voetbal onderscheid van alle andere loopsporten. Echter is loadmonitoring binnen het voetbal vooral GPS georiënteerd, met primair aandacht voor het hardlopen en sprinten. Wanneer iets zó voor de hand liggend is kan het je verblinden, onze ogen zijn echter in 2019 geopend! Geïnspireerd door het ‘pitch smart’ programma van de MLB hebben wij intern onze ‘Kick Count’ gelanceerd om de belasting van passen en schieten te observeren. Inmiddels behoort deze tot onze meest belangrijke load monitoring Key Performance Indicators (KPI’s).
Graag delen wij onze filosofie op het Voetbal Medisch Symposium.

Philip Naessens
Head of Rehabilitation FC Utrecht
Remy van Denderen

In het Voetbal Medisch Centrum van de KNVB worden sporters zeer frequent getest en begeleidt binnen hun VKB-revalidatie. Remy van Denderen gaat met u de diepte in van de isokinetische testen, en doet dat op basis van kennis van Nederlandse experts uit de top van de kruisbandrevalidatie. In 2021 organiseerde Remy van Denderen namelijk vanuit de KNVB en in samenwerking met patiëntenplatform FC Kruisband een nationaal onderzoek om het isokinetisch testen bij voetballers met kruisbandletsel te protocolleren, en om verdieping te zoeken in de resultaten en rapportage. De studie is inmiddels gepubliceerd in het Journal of Science & Medicine in Football en in de praktijk met succes ontvangen waardoor vele patienten nu eenduidig getest worden en multicenter dataverzameling mogelijk is. Tijdens zijn voordracht zal Remy van Denderen u het isokinetisch testprotocol laten zien (uitvoering, snelheden, herhalingen, rustpauzes, etc) en normwaardes beschrijven. Daarnaast beschrijft hij de interpretatie van resultaten voor isokinetische testen, afkapwaarden en de plek van isokinetisch testen in het klinisch redeneerproces van VKB-revalidatie.

Remy van Denderen
Sportfysiotherapeut KNVB
Suzanne Huurman

Suzanne Huurman werkte in meerdere (inter-)nationale (top-) sportsettings. Zo is zij als clubarts verbonden (geweest) aan Betaald Voetbal Organisaties Go Ahead Eagles, Vitesse, PSV en Real Madrid voor medische begeleiding en coördinatie in zowel het mannen- als vrouwenvoetbal. Daarnaast is Suzanne als TeamNL High Performance Expert ook verbonden aan andere takken van sport, zoals bijvoorbeeld het Nederlands damesteam Handbal. Zij combineert haar werk in de (top-)sport met sportgeneeskundige poli’s in ziekenhuizen in Nederland (Antonius Ziekenhuis, Rijnstate) en Spanje.
In deze talk zal Suzanne context geven aan alle inhoud die bekend en onbekend is bij het publiek. Zo worden verschillen en overeenkomsten mbt diagnostiek, behandeling, en preventie besproken tussen alle ‘werelden’, worden verantwoordelijkheden en taakschikkingen besproken, organisatie van zorg en faciliteiten/innovaties. Dit alles aan de hand van praktische voorbeelden en herkenbare casuïstiek.

Suzanne Huurman
Sportarts Real Madrid
Wart van Zoest

De UEFA Elite Club Injury Studie (ECIS) is een prospectieve blessureregistratie welke 20 jaar geleden al werd ingezet door de UEFA. Internationale topclubs in het voetbal, uitkomend in de Champions League, voeren al jaren blessure-gegevens gedurende het seizoen in en inmiddels zijn er tientallen wetenschappelijke publicaties voortgekomen uit dit onderzoeksproject. Dr. Wart van Zoest is één van de huidige kernleden van de ECIS en deelt in deze voordracht de bevindingen en adviezen voor de praktijk welke door de jaren heen zijn gepubliceerd. Epidemiologische gegevens mbt. recidiverende en nieuwe voetbalblessures worden gedeeld, waarin tevens trends (zoals de toename van hamstringblessures, verhoudingsgewijze afname van enkelblessures, etc) worden toegelicht. Daarnaast wordt de rol van de medische staf, alsook interne communicatie en risicofactoren voor blessures besproken.

Dr. Wart van Zoest
Orthopedisch Chirurg OCON/ Hoofd Medisch FC Twente
Ik Ben graag aanwezig

De exposanten van dit jaar

Ga het gesprek aan, deel kennis, doe inspiratie op bij onze exposanten van het eerste uur! Ze staan voor je klaar op het Oranjeplein gedurende het Voetbalmedisch Symposium
Push Logo

Gezond en veilig sporten is de drijfveer van Push Sports. Bij blessure, ter preventie of bij overbelasting biedt Push Sports braces waarmee de gebruiker weer controle krijgt over zijn sport. 

ValD logo

Meettechnologie voor de sporter.
ValD helpt high performance sporters en tactische professionals om de juiste informatie, voor de juiste beslissing op het juiste moment te verkrijgen.

Dynamic Logo

Met een ruim aanbod aan apparatuur en echografie scholing is Dynamic de meest gespecialiseerde aanbieder in Nederland. 

Een onafhankelijk, gespecialiseerd radiologisch centrum voor MRI, echografie en röntgen onderzoek is het MRI Centrum.

MRI Centrum

ProCare is de specialist in bewegen. Advies over en de levering van meetapparatuur is waar ProCare zich mee bezig houdt. 

ProCareLogo
Samcon Logo

Samcon biedt unieke oplossingen aan voor revalidatie, bewegingsanalyse en sportmedische toepassingen. 

Herzog Logo

Herzog Medical is een internationale speler op het gebied van therapeutische elastische kousen binnen de sportwereld.

Aanvullende informatie

Locatie

Woensdag 8 Maart 2023

KNVB Campus Zeist
Woudenbergseweg 56 | 3707 HX Zeist

Investering

De investering voor deelname aan het Voetbalmedisch Symposium 2023 bedraagt €125,- per persoon.

Accreditatie

Sportartsen   
4 punten (in aanvraag)

(Sport-)Fysiotherapeuten SKF 
4 punten (in aanvraag)

(Sport-)Fysiotherapeuten KRF
4 punten (in aanvraag)

Sportmasseurs
4 punten (in aanvraag)

Ik Ben erbij

Direct inschrijven
SoccerDoc STAAT VOOR

Voetbalfitheid & voetbalplezier

SoccerDoc streeft ernaar dat voetballers fit kunnen genieten van het voetbal.

Daarvoor willen we de voetbalmedische gemeenschap voorzien van de beste kennis en tools om dit te ondersteunen.

SOCIAL MEDIA

Laatste berichten over SoccerDoc lees je op onze social media kanalen

KvK: 84163046
BTW: NL863117582B01

Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from Youtube
Vimeo
Consent to display content from Vimeo
Google Maps
Consent to display content from Google